Monnikenberg

Bron: Hilversum Mediastad / Uit het raadhuis 4 d.d. 12-04-2012

Tegen de bestaande stad aan ligt in 2030 het zorgpark Monnikenberg. Hier zijn verschillende zorgaanbieders gevestigd en worden innovatieve zorgconcepten ontwikkeld. Naast voorzieningen zijn er ook levensloopbestendige woningen en landgoedwoningen op het park. Het omliggende bos bepaalt de sfeer en de identiteit van het gebied. De gebouwen staan letterlijk in het bos. Het park biedt volop mogelijkheden voor recreatie.


 


Voorzieningen

Het zorgpark Monnikenberg is een bovenregionaal zorgpark. Op dit park bevindt zich onder meer het Tergooiziekenhuis met een dependance van het bestralingscentrum ‘Nederlands Kankerinstituut: Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis’. Daarnaast kent het zorgpark verschillende andere voorzieningen zoals de mytylschool De Trappenberg, het dialysecentrum ’t Gooi en de trombosedienst.
 

 


Stedenbouw

Bij de ontwikkeling van Monnikenberg is voortgeborduurd op de visie van W.M. Dudok. Er is een harmonieuze overgang gemaakt tussen de stad en het omringende landschap. Dit is gedaan door een groene vinger te realiseren met een zichtlijn tussen het Klooster Stad Gods en de toren van de Vituskerk. Vanuit het Van Riebeeckkwartier gaat het zorgpark over in het natuurlandschap in de omgeving van het klooster. De oude laanstructuren zijn hersteld. Aan de oostzijde is een samenhangend en rustig natuurgebied ontstaan.

De hoofdentree van het zorgpark Monnikenberg ligt aan de Soestdijkerstraatweg. Het grote, geheel begroeide, parkeergebouw is achter de ruime bosrand nauwelijks zichtbaar. Doordat het parkeren voor het zorgpark hier geconcentreerd is, is de rest van het gebied nagenoeg autovrij. Verhardingen zijn tot een minimum beperkt gebleven. Rond een ruim en overzichtelijk plein bevinden zich verschillende zorggebouwen. Deze hebben hun entrees aan deze zorgboulevard. Het prominentste gebouw is het nieuwe ziekenhuis. Ondanks het grote bouwvolume is door vormgeving een schitterend gebouw gerealiseerd. Door zijn vorm en materiaalgebruik past dit gebouw uitstekend in de groene omgeving.


In het plangebied zijn in 2030 drie woonbuurten gerealiseerd. Alle woningen liggen in een parkachtige omgeving. Ze zijn bijzonder vormgegeven en van hoge architectonische kwaliteit.  Duurzaamheid is voor alle gebouwen op het park een belangrijk aspect.

Het zorgpark is met het openbaar vervoer (HOV) goed en snel bereikbaar. De voorbereidingen voor een nieuw station Zorgpark zijn in 2030 volle gang.

 


Groen

Aan de oostkant van het park (rond het klooster) is een samenhangend en rustig natuurgebied ontstaan. Dit natuurgebied is via een ecoduct verbonden met het gebied Anna’s Hoeve en via een ecotunnel met het bosgebied rondom Lage Vuursche. Over het ecoduct loopt een recreatief fietspad. Op het hele terrein zijn historische lanen behouden en hersteld. Al het groen van  Monnikenberg wordt beheerd uit een specifiek, duurzaam groenfonds. Dit fonds is in het leven geroepen door ontwikkelende partijen. Zij zijn de verplichting aangegaan om het groen van de Monnikenberg 100 jaar te beheren.

Klik hier voor meer informatie over het masterplan Monnikenberg